Okolo nás sa mení príroda, otepľuje sa, dni sa predlžujú, všetko je už zelené, niektoré jarné kvetiny a stromy už rozkvitli.
Aj my by sme mali žiť v súlade s týmto radostným ročným obdobím. Mali by sme skôr vstávať, viac sa pohybovať, čo najčastejšie chodiť do prírody a užívať si ju. Radosť z pohybu nám niekedy môžu trochu kaziť nadbytočné kilá, ktoré sme v zime nabrali.
Ale niekde začať treba a preto čítajte ďalej. 🙂
Jar je tiež obdobie sadenia. Prináša nádej a možnosť nových začiatkov. Všetko krásne raší, kvitne, objavujú sa prvé jarné bylinky, ktoré dodávajú nášmu telu potrebné živiny a prispievajú k regenerácii našej pečene a žlčníka.
A tak by sme mali jesť všetko, čo v tejto dobe rastie a čo našim orgánom najviac prospieva – čerstvé zelené rastliny, medvedí cesnak, púpavy, žihľavu, redkvičky, hlávkový šalát…
Uznávam, že niekedy je ťažké sa zorientovať v radách, ktoré kolujú v médiach, či na sociálnych sieťach. V rôznych knihách nájdeme tiež rôzne výživové prístupy. Vždy však myslíte na možnosti, ktoré vy a vaše telo máte.
Preto dávam do pozornosti rady bylinkára Romana Kindla, ktorý zdôrazňuje:
Podľa Astrológie deviatich planét je obdobie od 15.2. do 15.5. obdobím, ktorému vládne energia prvku Drevo – je to energia rastu, posunu k zmene a zbavovania sa svojich zatvrdlých postojov k životu.
V tejto dobe je najviac ohrozená naša pečeň a jej párový orgán žlčník. Sú chúlostivejšie na všetky nezdravé podnety, ale sú zároveň schopné sa samé regenerovať a preto by sme mali podporiť každý rok v tejto dobe ich regeneráciu.
Ak funguje dobre, prispieva tak k našej imunite a chráni nás pred vznikom aterosklerózy, rakoviny a významne ovplyvňuje tiež kvalitu zraku. Pečeň je tiež zodpovedná za našu nervovú a duševnú činnosť. Má veľkú regeneračnú schopnosť a znesie toho fakt veľa, ale keď sa niečo zlé prejaví na pečeňových testoch, je to akútna výzva na jej podporu.
Po stránke duchovnej pečeň ukazuje, aký máme pohľad na svet, či sme prístupní novým veciam a všetko čo prináša život, sme schopní vnímať ako prirodzenú súčasť nášho života. Premieta sa na nej aj to, či sme schopní iných milovať, tolerovať ich nedokonalosti, nekritizovať, radšej ustúpiť, keď je to potrebné a nestáť si tvrdo na svojom.
Ak sú naše postoje zatvrdlé, potom aj pečeň tvrdne. Pečeň nás učí umiernenosti. A to ako v jedle, pití, tak aj v našom jednaní. Je pre nás výzvou pozerať sa na svet optimisticky a vo všetkom, aj v maličkostiach nachádzať radosť.
K napísaniu tohto článku ma priviedla aj jedna veľmi zdrvujúca správa, keď som sa nedávno na gymnaziálnej stretávke dozvedela, že moja kamarátka zomrela pár týždňov predtým na cirhózu pečene. Pred 15 rokmi pochovala syna, ktorý zahynul pri autohavárii. Ako matka sa s tým nedokázala 2 roky zmieriť, myslela si, že jej zmena miesta pomôže a tak sa odsťahovala aj s dvomi ďalšími deťmi z jedného východoslovenského mesta do Bratislavy. Napriek tomu, že mala dobré zamestnanie a zdanlivo bola spokojná, vo vnútri sa stále trápila. Nikdy už nenašla radosť v každodennom živote, aj keď mala obidve žijúce deti vydarené.
Ochorela na cirhózu pečene a diagnózu pred rodinou tajila, maskovala svoju žltnúcu pokožku a chradnúce telo obliekala do voľného oblečenia. Keď už bola vyslabnutá, všetko sa v rodine prezradilo, ale bolo veľmi neskoro. Doslova sa utýrala. Do dvoch mesiacov zomrela.
Chcela som tento príbeh zdieľať, aby ste všetci, ktorí žiť chcete a chcete žiť zdravo, mysleli na seba, vážili si samých seba a niečo pre seba urobili.
Ten funguje ako zásobáreň a dávkovač žlči, ktorá je produkovaná pečeňou a prispieva k tráveniu tukov. Má teda nezanedbateľnú úlohu. Potiaže so žlčníkom začínajú najskôr problémami so žlčovodmi, ktoré ako prvé reagujú na stres a to tak, že sa stiahnu. Pokiaľ žlč nemôže žlčovodom dobre odchádzať, vracia sa späť, kde kryštalizuje a tak vznikajú žlčové kamene, alebo piesok. Keď žlč stvrdne, spôsobuje nám to bolesť. Následne to môže viesť k zápalu žlčníka a následne pečene.
Žlčník vypovedá o našej spokojnosti so všetkým, čo k nám prichádza a o tom, či dokážeme vnímať život pozitívne, ako príležitosť sa niečomu naučiť. Učí nás pracovať so svojou agresiou, tzn. svoju zlobu či naštvatosť adekvátne vyjadriť slovami a nerozčulovať sa zbytočne chovaním iných.
Pokiaľ emócie v sebe potláčame a konštruktívne ich neventilujeme von, tak sa v nás zbierajú a potom vybuchneme, čo sa samozrejme odrazí na našich orgánoch. Preto, nepotlačujme svoje emócie, ale tiež neútočme na iných a nehádajme sa. Naučme sa hovoriť o svojich pocitoch a kľudne hovorme, čo nás trápi. A svoju zlosť ventilujme aktívnym pobytom v prírode, alebo športom.
Na situácie, ktoré nás hnevajú, skúsme zareagovať inak. Majme na pamäti, že nič sa nedeje náhodou a to čo prežívame, presne tak to potrebujeme, aby sme sa zdokonaľovali a posúvali k lepšiemu. Situácia, ktorá nás naštvala, je vždy pre náš prospech. Učí nás pochopiť seba a svoju školu.
Pečeň a žlčník diagnostikujeme medzi obočím nad koreňom nosa. Pokiaľ spozorujeme v tejto oblasti vrásky, vyrastajúce chĺpky, začervenanie, alebo sa objaví krupička (biele zatvrdlé guličky), poprípade hrudky v belme, začervenanie belma, či previsnuté očné viečka, všetko vypovedá o istých problémoch v okruhu pečene a žlčníka. Začervenané belmo nás upozorňuje na preťaženie pečene, červené vyrážky s možným výskytom zahnisania – preťaženie žlčníka.
Najlepší spôsob regenerácie je znovunájdenie detskej radosti v sebe a zmena vnímania všetkého okolo nás. Naučme sa brať život taký, aký je a netrápme sa jeho nedokonalosťami. Radšej sa uvoľnime, usmejme sa na druhých a snažme sa v nich nájsť vždy to dobré a pristupujme k nim s láskou. Môžem potvrdiť, že sa to dá, ale chce to tréning a trpezlivosť.
Keďže dnešná doba je plná chémie, stresu, znečisteného ovzdušia a nekvalitných potravín, mali by sme svoju pečeň a žlčník podporiť nielen zmenou svojich postojov a stravovania, ale tiež ich očistou vhodnými prírodnými produktami.
AKO NA TO?
Najzákladnejší krok, je vypiť denne aspoň 2 až 3 litre čistej, ale FILTROVANEJ VODY, ktorá je zbavená chlóru, baktérií, olova a ťažkých kovov, kadmia, ortuti, arzénu, dusitanov, pesticídov, vodného kameňa…( Desí vás to tiež, čo naša voda a čiastočne aj minerálka obsahuje? ) Zbaviť týchto životu ohrozujúcich „komponentov“ môže len 5 – stupňový systém filtrácie AQUENAPRO. Poradím vám, kde filter kúpite. (Napíšte mi, nižšie je uvedený kontakt.)
AKO ĎALEJ?
Môžem odporučiť aj z vlastnej skúsenosti štvorkombináciu biopreparátov.
Liquid Chlorophyll – vlajková loď, či „zelený zázrak“ pri detoxikácii. Ten začína svoju záslužnú prácu už v črevách, kde na seba viaže toxíny. Vďaka svojmu zásaditému pH pomáha alkalizovať obsah čriev, čím podporuje trávenie, vyprázdňovanie a harmonizuje črevnú mikroflóru. Tento „zázrak“ je potrebné užívať každé ráno na odkyslenie organizmu aj počas celého roka. Dávkovanie: 1 čajová lyžička denne do 3dcl alebo 5dcl vody.
Liver Aid – obsahuje Pestrec mariánsky a aminokyseliny, ktoré pečeňové bunky čistia a regenerujú a tiež antioxidanty (selén), ktoré pomáhajú pri detoxikácii a odvádzajú splodiny z tela von. Dávkovanie: 3 kapsule denne. (kliknite na každý produkt a prečítajte si o ňom)
Nopalin – vyrába sa z kaktusu nopál. Podporuje detoxikáciu, je to bohatý zdroj vlákniny a má priaznivé účinky na činnosť čriev a je pre telo prameňom vitamínov ( B1, B2, niacín) a minerálov. Dávkovanie: 3x denne 2 tabletky pred jedlom.
Super Soya Lecithin – sójový lecitín pomáha zachovať zdravú hladinu krvných tukov a chráni krvný obeh a chráni pečeň a podporuje ich činnosť. Tiež zmäkčuje stolicu a zaisťuje bezproblémový odchod toxínov z tela. Dávkovanie: 1 – 2 kapsule 3x denne.
Ako sa k týmto produktom dostať? Celkom jednoducho. Môžete si ich OBJEDNAŤ priamo vo firme CaliVita na jednom z nižžšie uvedenom linku. Produkty vám donesie kuriér na dobierku do 48 hodín.
Ak to myslíte so svojim zdravim a zdravim svojich najbližších vážne a tiež pri riešení už vzniknutých zdravotných problémov, či prevencii, stránka ponúka aj REGISTRÁCIU, ktorou sa dajú NAKUPOVAŤ produkty pravidelnejšie a za ZVÝHODNENÉ CENY.
Stránka pre Slovensko: http://wwwmartavachosk.calivita4.me
Stránka pre Česko: http://wwwmartavachocz.calivita4.me
NAPÍŠTE mi, POMÔŽEM VÁM s NÁKUPNOU CENOU: marta.vacho@gmail.com
alebo SPRÁVU na FB:Marta Stopková Vacho